Bahan Kek:
- 1/2- buku butter
- 1 1/2- cwn gula halus (guna cawan yg bila dimasukn 1/2 buku butter jd 1/2 cwn butter-saiz)
- 2 biji telur (suhu bilik)
- 3 penutup/ 2 sudu mkn- esen vanila.
- 2 1/2 cawan Tepung kek/self-raising flour
- 1 sudu kecil serbuk penaik (yg bekas wane kuning de gmba kek)-->*bahan 5 n 6 ayak bersama
- 1 sudu kecil bikarbonat soda
- 1 sudu kecil cuka putih/cuka buatan--->(campurkan 7 n 8 tp bile kek da siap diadun n da hmpir dbakar)
- 1 cwn buttermilk(kalo xde guna dutchlady full cream)
- 2 sudu mkn koko van houten
- pewarna merah cecair -->*bahan 10 n 11 dicampurkn ,kuantiti cecair pewarna adalah sehingga serbuk koko td jd pes ( mcm pes tom yam yg kita beli)..hehehe
CARA2
PANASKAN OVEN 175'C masa 30minit,
- bahan 1,2 dipukul smpai kembang(ringan) pastu masukn telur 1 per 1 n esen vanila td.
- masukan pes koko.Putarkan mixer sederhana laju.
- masukan tepung diselang seli dgn buttermilk td.. (1/3 bahagian tepung-1/2 bahagian buttermilk-1/3 tepung-1/2 buttermilk-tepung smpai abes).Setiap bahagian dimasukn putar ok!
- ok last skali sblum bakar masukn cuka n bikarbonat soda yg kita da cmpurkn td...gaul rata n cepat2 bakar.
Bahan Frosting.
- butter separuh
- cream cheese yg mcm kt gmba ni..yg kecil..
- esen vanila sesudu mkn
- susu pekat manis 2 sudu....
- gula icing ikut cita rasa...
*bahan2 frosting 1 n 2 pukul smpai ringan..masukn 3,4 n 5...kalo mahu frosting tebal doublekn sukatan.
p/s: kalo xfhm call je k...heheheh...
k bye..nk smbung kmas rumah.
No comments:
Post a Comment